Nove knjige o GT!

NOVA OBAVEZNA LITERATURA:

Geštalt terapija

Tanja Radionov

U knjizi se iznose i objašnjavaju temeljni teorijski koncepti geštalt terapije i teorije ličnosti koji su u osnovi razumijevanja i razvoja koncepta geštalt terapije. Neki od njih su holizam, polje organizam/ okolina, kontakt, granice, svjesnost, odgovornost, mentalni metabolizam, paradoksalna teorija promjene, polariteti, organizmička samoregulacija, mehanizmi otpora, slojevi ličnosti i self.

Posebna pažnja je posvećena proučavanju koncepta egzistencijalnog terapijskog dijaloga kao temeljnog principa na kojem počiva geštalt terapija i odnos terapeuta i klijenta. Različita istraživanja, a i sama psihoterapijska praksa pokazali su da ono što je najljekovitije u terapijskom radu jest upravo sam terapijski odnos, a ne primjena pojedinih znanja i tehnika. Stoga se to detaljnije obrazlaže u knjizi. To je temelj na kojem se može graditi efikasna terapija, čvrst temelj za gradnju kuće koja će moći odolijevati raznim vjetrovima i neverama. U protivnom, ako nemamo dobar temelj, bez obzira na znanje i tehnike, bez obzira na izgled kuće, ona bi se mogla s prvim vjetrom srušiti.

U knjizi se objašnjavaju i drugi koncepti terapijskog rada poput teorije polja, fenomenološko-egzistencijalnog pristupa, „ovdje i sada“ „što i kako“ pristupa, također važnih za razvoj efikasnog odnosa terapeuta i klijenta. Osim toga, daje se i pregled terapijskih metoda i tehnika koje nam omogućuju efikasnu provedbu same terapije.

Nije se htjelo izostaviti ni područje znanstvene primjene istraživanja u području geštalt terapije, koje je također razvijeno, čime je geštalt terapija dobila i znanstvenu validaciju. Knjiga završava sažetim pregledom temelja geštalt terapije.

Godina: 2013 Izdanje: 1. ISBN: 978-953-191-762-9 Format: n/a cm Uvez: Tvrdi uvez + ovitak Broj stranica: 286

Hans Peter Dreitzel GESTALT AND PROCESS Clinical Diagnosis in Gestalt Therapy - A Field Guide

The first Gestalt diagnostic manual.

»An important contribution to contemporary Gestalt therapy ... this book provides Gestalt therapists with a significant tool for understanding and deepening their work.« (Dan Bloom, Editor-in-Chief, Studies in Gestalt Therapy: Dialogical Bridges; Vice-President AAGT; Fellow, New York Institute for Gestalt Therapy)

This book is an important and interesting contribution to the history of the psychoanalytic movement and the definition of gestalt therapy. In his gestalt approach, the dissident psychoanalyst Perls embodied, integrated, and saved from oblivion the rich life experiences of the Berlin avant-garde culture in which Jews played such an important role ... an excellent read.« (Zvi Lothane, Mount Sinai School of Medicine / New York University, International Forum for Psychoanalysis) We offer special conditions for Gestalt Institutes and quantity orders